pátek 4. října 2013

Luděk Vostrý v TV Nova

Luďka Vostrého dnes prý navštívila televize Nova. Uvidíme, zda bude reportáž TV Nova o milionovém plánu Luďka Vostrého oslavou nebo varováním.

Televizí byl osloven k vyjádření jeden z bývalých klientů GGB trading, přinášíme jeho postřehy.
Až bude reportáž na světě, dáme sem odkaz.

........................................

Zdravím,
protože mne dnes oslovila reportérka TV Nova, která připravuje reportáž o Luďkovi, popíšu i svoje zkušenosti. Nevím, v jaké podobě nakonec rozhovor se mnou v reportáži vyjde, takže raději popíšu svoje zkušenosti komplet.


Předně se představím. Je to důležité, aby bylo jasné, že nepatřím mezi naivní snílky o rychlém zbohatnutí.

Jsem Martin Kopáček, obchoduji na US burzách řadu let opce. Jsem podílníkem SILVERUM s.r.o. Věnuji se tedy burzovnímu obchodování a obchodování s drahými kovy. Občas jsem dotazován Českou televizí na komentáře k ekonomickému dění, občas přednáším pro studenty. Svoje obchodování opcí učím také zájemce na tradingových konzultacích. Prostě o burze, tradingu atd. už vcelku dost vím. Odkazy na moji činnost jsou zde:
a třeba zde:

Jak jsem se dostal k Luďkovi? Jednou z perfektních věcí na internetu je, že jsou dostupné jakékoliv kurzy a školení. Já si platím třeba jazykové kurzy (angličtina je moje slabina), tradingové kurzy (rád se učím u jiných praktiků), marketingové kurzy (reklamu považuji za mimořádně obtížnou formu komunikace) atd. Právě jednom kurzu marketingu jsem po letech narazil na Luďka, se kterým se znám už řadu let, nicméně naše cesty se rozešly. Luděk se věnuje intradennímu obchodování, já jsem našel svoji parketu v obchodování opcí.

S Luďkem jsme dali řeč a samozřejmě přišla debata na trading. Opce jsou časově nenáročné, ale mají omezený potenciál zisku. A ne vždy se dají obchodovat s takovým výnosem, jaký požaduji (nízká volatilita apod.). 
Proto nevynechám příležitost, kdy můžu do svého arzenálu dostat další strategie a rozšířit trading na další trhy. Ale pozor, nehodlám u kompu vysedávat lovit xy trhů, to nemá smysl.

Protože znám poměrně dost prosperujících a zkušených obchodníků, mám velkou výhodu. Když chci koupit systém nebo doplnit portfolio obchodů o nový styl, mám se na koho obrátit. Nakupuji často tzv. black boxy, čili automaty. Ale na rozdíl od naivků, kteří kupují od neznámých tvůrců, já vždy vím kdo za robotem stojí. Vím, kdo stavěl forexového robota, kterého jsem koupil, vím kdo programoval platformu pro komoditní spready atd.
A vím, co mohu očekávat. Svatý grál neexistuje - každý robot se musí upravovovat, což může samozřejmě s úspěchem provádět jen autor. Proto, jak jsem už uvedl, kupuju roboty jen od tvůrců, které znám.

Ale zpět k Luďkovi. Luděk, a to je nepochybné, má velmi dobře nakoukaný trh německých dluhopisů a index DAX. Navrhl jsem mu podíl na obchodování jeho robotů, o kterých tvrdil, že je už živě obchoduje. Luděk to podmínil půlročními školeními za 50.000 Kč. To je sice poněkud vyšší cena (za robota platím kolem 10.000 Kč, sám za svoje školení k opcím požaduji necelých 7.000 Kč), ale za vysvětlení funkčního systému to stojí. Tak jsem to viděl v době, kdy jsme si s Luďkem plácli na další spolupráci.

Pak následovala série školení, kde Luděk vysvětloval principy svého robota na FGBL. Tedy, obchoduju opce, moc jsem to nechápal. To je ovšem pouze můj problém. Nevadí, výsledkem měl být polorobot, čili systém generující vstupy a výstupy z trhu.
Postupem to začalo z mého pohledu upadat. Školení byla podle mého názoru málo hutná, Luděk často prezentoval své vize o tom, jak bude stavět firmu v USA a jak bude budovat hedge fond. Opakování je matka moudrosti, ale tady to bylo pořád dokola.

Týdny a měsíce plynuly a slíbený polorobot stále nikde. Udělal jsem si "průzkum bojem", kolik lidí ve skupině vůbec obchoduje na burze živě. Výsledek: z 12ti lidí živě obchodují 4 lidi, včetně mně. Dost málo. Když už setkání začaly stále více připomínat ztracený čas (Luděk pořád řešil budoucí firmu a vize do budoucna), požádal jsem o dodání polorobota nebo vrácení peněz. Po delší debatě a dalších 14ti dnech slíbený polorobot byl nainstalován do mého počítače..

Šlo o polorobota, čili systém s nutností obchodovat jej ručně. Proto jsem tlačil na vytvoření týmu lidí, kteří by obchodovali tento systém. U intradenního obchodování máte dvě možnosti: buď budete obchodovat systém v týmu a střídat se, nebo budete trvale ukovaní na židli před počítačem a budete čekat na vstup a výstup. 
Protože si svého času dost považuju, chtěl jsem vybudovat tým lidí, kteří budou obsluhu polorobota dělat kolektivně a střídat se. To je model, který jsem kdysi viděl na Slovensku, kde se střídala skupina šesti obchodníků a obsluhovala intradenního polorobota.

Luděk tehdy přišel s návrhem, že druhý semestr (tak říkal další části školení) bude tedy vedena už prakticky k založení tradingové skupiny. Měli zde být analytici (vývoj a úpravy systémů), IT specialisté (vybudování hardware pro obchodování) a tradeři (obslužný personál pro poloroboty). Chtěl, aby mu každý za účast přinesl dalších 50.000 Kč. 
Někteří zaplatili, já jsem se s Luďkem dohodl, že druhých 50.000 mu milerád dám, ale až z výnosu reálného obchodování. Ještě nikdy jsem totiž nevyplatil za sebelepšího robota víc jak 20.000, nyní jsem měl dát za polorobota 100.000 Kč, aniž by byl robot reálně nasazen na obchodním účtu.

Přihlásil jsem se do týmu traderů. Protože jsem chtěl, aby tým fungoval a aby rozdělení služeb u polorobota bylo funkční, stal jsem se coby člověk s nejdelšími praktickými zkušenostmi vedoucím tohoto týmu. Přes drobné komplikace jsme našli perfektně fungující systém obsluhy robota. Zkusili jsme měsíc obchodovat polorobota tak, jako bychom jej pak následující měsíc obchodovali už naživo.

A tady přišly další problémy. Luděk opět začal měnit dohodnuté podmínky spolupráce. Již při prvním setkání nového týmu traderů s Luďkem jsem měl co dělat, aby se tým nerozpadl, protože Luděk dal všem dost tvrdě najevo, že traderská obsluha polorobota je méněcennou až nepotřebnou složkou. Podotýkám, že nasazení plných automatů nebylo v té době oznámeno, respektive robota obchodovat nikdo neviděl. Tradeři tedy byli nezbytní. Ale nevadí, jak jsem psal, měsíc jsme robota testovali naživo. Tým jsem udržel kompletní.

Při setkáních přišel Luděk postupně s tím, že chce mít fixní příjem 250.000 Kč, jinak že odejde do fondu Coober, kde prý mu tuto mzdu nabízejí. Dále požadoval pro svého asistenta 60.000 Kč. Při základním kapitálu, který jsme se zavázali vložit do obchodování, to bylo naprosto nereálné. Požádal jsem kolegu (zkušený finanční analytik a rovněž aktivní burzovní obchodník), aby provedl výpočty reálných výnosů při rozumné marginové přiměřenosti. Laicky řečeno, marginová přiměřenost říká, kolik si musíte na obchodním účtu nechat volných peněz pro případné ztráty atd. 
Čísla jasně ukázala, že na požadovanou sumu se Luděk může dostat nejdříve za půl roku, pokud ale bude vše naprosto skvěle vycházet a pokud bude marginová přiměřenost na hraně. Navrhl jsem odměnu 30% z výnosu, což by bylo reálné. Ovšem v absolutních číslech by to zdaleka při daném základním kapitálu nedávalo Luďkem požadovanou sumu.

Začali odcházet lidé, kterým se požadavky Luďka nelíbily. Především šlo o tradery z mojí skupiny, kde jsme situaci probírali denně po skype. Dost lidí bylo znechucených z Luďkova entré, kterým vzniklý tým uvítal, jak jsem už psal.
Pak přišlo mailem memorandum o nových změnách podmínek spolupráce, které podle mého názoru byly naprosto za hranou reality. Odpověď na moje dotazy jsem nedostal. Navrhl jsem setkání všech, opět bez odpovědi. Proto jsem spolupráci s Luďkem ukončil.

Jak jsem psal na začátku, ke koupenému polo/robotovi potřebujete další součinnost s tvůrcem. Jinak po čase dojde k pádu výnosnosti. To je naprosto normální, roboty mají svou životnost. Nikdy proto nekupuju systémy od lidí, které neznám osobně. Rozchodem s Luďkem jsem přišel o tuto součinnost, takže polorobota nelze nasadit do živého obchodování. Beru to jako ztrátu na burze, prostě i to to stává.

Dal jsem Luďkovi 50.000 Kč, ty nežádám zpět. Dalších 50.000 Kč mu samozřejmě už dávat nebudu.


Jak to bylo s reálnými obchody?
1. Luděk tvrdil, že roky obchoduje na burze své strategie. Po čase sdělil, že strategie obchoduje jeho bývalý společník, který ovšem od Luďka odešel kvůli neshodám v dělení zisku.
2. Jediný pokus o robotické obchodování dopadl tak, že Luděk sdělil, že robot udělal chybu a ztratil polovinu účtu. Výpis jsem ale neviděl.

Jak to vypadá s Luďkem nyní?
Pokud vím od člověka, který s Luďkem zůstal, provoz a financování připravované firmy jde už mimo něj. Vzali do rukou jeden starší zkušený podnikatel a jeden burzovní praktik. Luděk se věnuje jen vývoji, snad je to tak nejlepší.

Co je milionový plán?
Jde o Luďkovu aktivitu, která s původní myšlenkou nemá nic společného. Nepříjemné pro nás bylo zjištění, že ve spouštěném Milionovém plánu Luděk zase sliboval roboty a tvrdil, že jeho roboti už obchodují. My jsme ve skupině, které říkal GGB trading, robota obchodovat neviděli a Luděk nám tvrdil, že roboti jsou zatím ve vývoji. Nevím, jestli roboti v Milionovém plánu opravdu obchodují, nebo zda jde o stejný příběh - tj. že roboti jsou jen ve fázi vývoje. Osobně bych do této aktivity nešel, to co Luděk prezentuje na videích je v rozporu s tím, co jsem viděl v GGB trading.


Závěr.
Luděk má velmi dobře nasledovaný trh FGBL a DAX. To je bez diskuze. Nejsem si ale jist, zda je schopen tyto trhy obchodovat živě, respektive zda by to zvládl s multikontrakty. Bohužel zkoušel zvládnout řízení firmy, což mu nešlo.
Je zvláštní, že o vývoji těchto robotů tady na blogu čtu vlastně od roku 2011, viz příspěvky níže. Živé obchody robota jsem neviděl. A jak vidím reakce ostatních, asi živé obchody dosud neviděl nikdo.
Polorobota jsem jsem s kolegy obchodoval jeden měsíc, byl vytvořen drobný zisk, to je pravda.

Pro všechny, kteří o burze vědí málo a zvažují koupi robota, alertů nebo polorobota:
Je nezbytná další součinnost autora systému, jinak nemá smysl polo/robota obchodovat. Proto je nezbytné znát tvůrce systému a být s ním v přímém kontaktu. A jak je vidět na popsaném případu, není cesta k funkčnímu robotu jednoduchá a úspěch není nikdy zaručen. Ani u ostříleného burzovního matadora, natož u naivního nováčka.





2 komentáře:

  1. Dnes večer byla reportáž odvysílána na TV Nova, překvapivá rychlost :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Archiv reportáže publikované ve večerním zpravodajství TV Nova je k dispozici zde: http://tn.nova.cz/zpravy/tv-archiv/televizni-noviny/televizni-noviny-br-tn-4-10-2.html

    OdpovědětVymazat